GEBELİKTE RENKLİ DOPPLER İNCELEME
Fetus dolaşımının değerlendirilmesi, sorunlu gebeliklerin patofizyolojisinin daha iyi anlaşılmasında ve onların klinik yönetimini belirlemede en önemli durumlardan biridir. Plasenta (bebeğin eşi) ve fetal dolaşımın Doppler değerlendirmesini üstlenenlerin bu konuda yeterli eğitim ve deneyime sahip olması şarttır.
Özellikle 26. gebelik haftasından sonra Doppler değerlendirmesinde umbilikal arter (göbek kordonu atardamarı), orta serebral arter (beyin atardamarı) ve uterin arter (rahimi besleyen atardamar) incelemeye tabii tutulur.
Bu arteryel yapıların değerlendirilmesi, intrauterin (rahim içi) gelişme geriliği, preeklempsi (gebelik hipertansiyonu), gebelik diabeti (şeker hastalığı), polihidroamniyoz (gebelik sıvısı artışı), oligohidroamniyoz (gebelik sıvısı azalması), fetus anemisi (kansızlık), fetus hipoksisi (bebek dokularında oksijenin azalması) ve ikiz gebeliklerde transfüzyon sendromu gibi durumlarda kesinlikle gereklidir. Bu inceleme sırasında çeşitli Doppler parametreleri değerlendirilip ve herhangi bir anormallik olup olmadığı saptanır.
Böylece fetüsün iyilik hali değerlendirilip klinik yönetim seçenekleri belirlenir ve fetüsün olası bir stres altında kalma ihtimali en aza indirgenmiş olur.